Culturally Contextualized Genetic Anthropology

Finally, our paper in which we discuss the interplay between the genetic and cultural dynamics in Central Anatolia was published online in American Anthropologist.

You can find a link to the article here

Biological Ancestries, Kinship Connections, and projected identities in four Central Anatolian Settlements: Insight from culturally contextualized genetic anthropology

ABSTRACT Previous population genetics studies in Turkey failed to delineate recent historical and social factors that shaped Anatolian cultural and genetic diversity at the local level. To address this shortcoming, we conducted focused ethnohistorical fieldwork and screened biological samples collected from the Yuksekyer region for mitochondrial, Y chromosome, and autosomal markers and then analyzed the data within an ethnohistorical context. Our results revealed that, at the village level, paternal genetic diversity is structured among settlements, whereas maternal genetic diversity is distributed more homogenously, reflecting the strong patrilineal cultural traditions that transcend larger ethnic and religious structures. Local ancestries and origin myths, rather than ethnic or religious affiliations, delineate the social boundaries and projected identities among the villages. Therefore, we conclude that broad, ethnicity-based sampling is inadequate to capture the genetic signatures of recent social and historical dynamics, which have had a profound influence on contemporary genetic and cultural regional diversity.

ƖZET Türkiye’de şimdiye kadar yapılan popülasyon genetiği Ƨalışmaları yerel düzeyde ve yakın zamanda gerƧekleşen tarihsel ve sosyal faktƶrler ekseninde şekillenen Anadolu kültürel ve genetik Ƨeşitliliğini aƧıklamakta yetersiz kalmıştır. Bu açığı kapatmak iƧin etno-tarihsel saha Ƨalışması gerƧekleştirdik ve mitokondriyel, Y-kromozomu ve otomozal genetik işaretleri analiz etmek iƧin biyolojik ƶrnekler topladık. Bu ƶrnekler daha sonra etno-tarihsel bağlamda incelendi. Bulgularımız, babaerkil genetik Ƨeşitliliğin kƶyleri arasında farklı iken, anaerkil genetik Ƨeşitliliğin daha homojen dağıldığını, ve yerel sosyal faktƶrlerin etnik ve dini unsurlardan daha ƶnemli olduğunu gƶsterdi. Spesifik olarak, sosyal yapıların oluşumunda yerel kimliklerin ve kƶken mitlerinin, ulusal etnik ve dini kimliklerden daha ƶnemli bir rol oynadığı saptandı. Bu bulguların ışığında, geniş, etnisite temelli ƶrneklemeye dayanan genetik Ƨalışmaların, yakın zamanda gerƧekleşmiş ve günümüzdeki genetik ve kültürel Ƨeşitliliği büyük ƶlçüde oluşturan sosyal ve tarihsel dinamikleri anlamlandırmak iƧin yetersiz kalmakta olduğu sonucuna vardık.

Scroll to Top